Carian Pantas Topik Berkaitan

Loading...

Mar 22, 2009

Senarai kelayakan pemohon


Saya menerima banyak pertanyaan melalui SMS dan email, ramai yang masih tidak mengetahui tentang majikan yang layak dan jugak tidak layak untuk memohon. Berikut adalah senarai majikan antara senarai majikan layak dan tidak layak untuk membuat pembiayaan menggunakan potongan biro angkasa. Untuk lebih jelas sila rujuk senarai dibawah. Kepada yang tidak tersenarai sila ajukan pertanyaan melalui email atau SMS.



MAJIKAN YANG LAYAK

1. Semua Kakitangan Kementerian dan Jabatan Kerajaan

2. Semua kakitangan

* LHDN
* KWSP
* PERKESO
* Tabung Haji
* MARA
* FAMA
* FELCRA
* MPOB
* Lembaga-lembaga
* Majlis Agama
* Majlis Peperiksaan
* Muzium
* Perpustakaan
* FINAS

3. Semua Kakitangan Kementerian Pertahanan (awam sahaja) yg bekerja dengan tentera tetapi tidak mempunyai Kad Pengenalan Tentera ( T XXXXXXX )

4. Semua Guru yang berjawatan tetap

5. Semua Kakitangan hospital awam

6. Semua Kakitangan IPTA (kecuali pensyarah)

7. Kerani ke atas untuk:

* Pejabat Tanah/Daerah
* Majlis Perbandaran
* Kerjaan Tempatan
* SYABAS
* Lembaga Air Kelantan / Perak / Johor
* LKIM
* MADA
* FAMA
* LLM
* CIDB
* PLUS
* RISDA
* MARDI
* MARDEC
* SIRIM
* FELCRA
* Yayasan Negeri Melaka / Johor / Selangor

MAJIKAN YANG TIDAK LAYAK

  1. Pekerja di sektor swasta / korporat walaupun syarikat mempunyai Biro Potongan Angkasa ( BPA )
  2. Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN)
  3. Angkatan Tentera Malaysia (ATM)
  4. Malaysia Airlines System (MAS)
  5. Petronas serta anak syarikat
  6. Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS)
  7. Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB )
  8. Permodalan Nasional Berhad (PNB)
  9. Guru KAFA kecuali yang mempunyai penyataan GAJI POKOK pada slip gaji )
  10. Guru KEMAS
  11. Guru Sandaran
  12. Kakitangan Pejabat Kedutaan Asing
  13. Guthrie Berhad

PINJAMAN UNTUK TENTERA

Angkatan Tentera tidak boleh membuat pinjaman juga overlap pinjaman kecuali dengan Koperasi Tentera dan juga pinjaman melalui Koperasi Perumahan Angkatan Tentera ( KPAT ). Kepada tentera yang ingin menggunakan modal untuk urusan pinjaman saya boleh menguruskan pinjaman KPAT. Sila email atau SMS TTP dan Gaji Bersih.

7 comments:

HASMIZA AZUANI said...

saya pekerja swasta sebagai kerani, nama syarikat 7eleven Malaysia sdn bhd,sudah berkerja selama 4 tahun, layak kah sy untuk memohon pinjaman?

Anonymous said...

x lama lagi anggota tentera akan jadi perompak, penyamun, pembalak haram dan pelbagai lagi kerana mana2 bank di malaysia ini tidak dapat memberi kelulusan untuk memberi pinjaman, tetapi apabila suatu ketika nanti sudah berlaku peperangan atau sebalik nya bukan sahaja wang yang boleh di pinjam tetapi siap tubuh badan boleh diberi kepada anggota tentera,entah2 siap ada offer lg kot, fikir2 kan lah dimana silapnya sekiranaya hal ini berlaku.

Anonymous said...

jalan terbaik.....beri la kelongaran kepada anggota tentera untuk membuat pinjaman di sektor lain, supaya golongan ini dapat menambah meningkatkan lagi pendapatan negara. apabila mereka x berbelanja.. bagaimana kerajaan nak mendapat pendapatan.. lagi banyak belanja..lagi byk pendapatan...baru negara n rakyat maju..bla negara maju, rakyat yg miskin akan di bantu..ini akan berlaku hanya dgn memberi kelongaran pinjaman dgn sektor lain...gaji mereka semakin sedikit,hidup d bebani hutang, persent pinjaman lebih tinggi. kadar keuntungan tinggi setiap tahun, apa la slh kalu di kurangkan kepada 4 peratus, sama seperti pinjaman perumahan kerajaan..so pinjaman bleh buat lebih dari yg sepatutnya...ini cuma pandangan dr sya...

Anonymous said...

kenapa anggota tentera xlayak membuat pinjaman?bukankah anggota tentera jugak kerja kerajaan.jadi ape perbezaannye?

RAJA CINCIN said...

macam sial... aku dah utang alooog dkat rm 10k... pinjam 4k jer
... nak pinjam bank tak dapat... mkin jln terakhir pg merompak jer le..

RAJA CINCIN said...

ni semua ugat punya pasal... pegawai atasan mkn rasuah.. pastu x bagi anggota pinjam bank.. alasan konon untuk mengawal gaji anggota dari pada tinggal sikit... ingat tentera x mampu bayar ker?? kalau anggota buat hal, merompak ke ape ker.. mula lah ckp memalukan organisasi.. korang cuba fikir.. org buat loan mesti ada tujauan.. cm aku mmg x dak pilihan sbb aku kena setel saman pasal ogr guna nama aku beli motor pas tu moto kena tarik.. pas tu aku lah yg menggung.... mulalah aku pg melawat koperasi tentera.. nah .pgwai koperasi ckp, anda tak layak sbb ttp x panjang, macam haram... pg bank mmg mampus lah x dapat.. jalan terakhir pg lah aku pinjam along... korang tahu dah 2 bulan aku x der gaji.. gaji bersih aku 1500... woi kepada pihak berkenaan korg degar lah masalah anggota.... ni fikir perut ko jer.... kasi bukak lah pinjamn mbsb ker ape ker//???? cuba fikir mbsb sebelum di tutup untuk tentera last 2011.... ada ker tentera yang x mampu bayar.. cuma korg jer reka citer tentera x mampu bayar......

Anonymous said...

betul encik,saya setuju,saya pun bengang juga...yang ada ni pun (koperasi tentera) x lulus juga,kita nak pakai wang dengan jumlah seketul bukan sejemput,kita nak jelaskan segala hutang kita,saya rasa mereka ada permainan politik juga sebab simpanan koperasi dibayar lewat,wang itu di rolling saham koperasi,yang untung diorang....kita dapat susah je..

Post a Comment